Visgraat parketvloer, de Do’s and Don’ts.

Een visgraat parketvloer heeft veel voordelen ten opzichte van alle andere patroon vormen. De visgraat parketvloer is niet alleen tijdloos, nee visgraat is een van de weinige patronen die de lengte / breedte verhouding doet doorbreken. Met een visgraat parketvloer kunt u ook zeer soepel ruimtes aan elkaar verbinden.

Wanneer u kiest voor een visgraat parketvloer, let dan goed op de volgende punten.

  • Kies voor de juiste maatvoering. Een kleine maatvoering kies je niet alleen in kleinere kamers of oudere woningen. Een kleine visgraat past ook het best in een klassiek ingerichte woning.
    Een grote maatvoering past weer beter bij ruime woonkamers en een modern ingerichte woning.
  • Kies de juiste houtsoort. Bent u veranderlijk qua interieur, dan is het prettig dat uw visgraat parketvloer mee kan veranderen. Eiken zou dan de beste keuze zijn. Bent u stabiel met uw interieur of heeft u een gebalanceerd basis plan laten maken, dan kunt u ook kiezen voor andere houtsoorten. Er zijn zoveel fraaie houtsoorten.
  • Welke sortering kiest u. Een robuuste sortering past prima in een stoer of landelijk interieur. Een select sortering past zowel bij klassiek als modern.
  • Kwaliteit. Hoe mooi de visgraat parketvloer er ook uitziet, hoe perfect de maatvoering ook is. Het is nog geen garantie voor de kwaliteit. Immers is de gekozen visgraat slechts één facet van het geheel. Zo bepaald de voorstrijk en verlijming de hechtsterkte en hecht levensduur. De parketteur bepaald niet alleen de uiteindelijke details, deze haalt ook de in de fabriek doorgeslipte missers of tijdens vracht ontstane beschadigde delen er uit.

De basis begint uiteraard met het prepareren van de ondergrond en het noteren van alle waardes. Denk hierbij aan de meetgegevens van de Hmbox, de houtvocht en temperatuur waardes, maar ook de batch nummers van de voorstrijk, lijm, olie of lak.


Het goed op te zetten van de visgraat parketvloer.

De parketteur berekend niet alleen het centrum van de woning. Deze kijkt ook naar looprichting, aansluitende ruimtes, zoals een entree, doorloop naar de keuken of televisiekamer. Maar wat te denken van details als een haard of tuindeuren.

Opzetten visgraat parketvloer
Opzetten visgraat parketvloer

Wellicht realiseert u zich na het lezen van dit bericht dat er veel stappen verbonden zijn met een goede parketvloer.

Kies daarom voor een vertrouwd adres en laat u adviseren.

Benno Broen
HOUT VAN HOUT