Hout van hout exclusive

Parketvloer afwerken met lak of olie?

Parketvloer afwerken met lak

Een parketvloer kan worden afgewerkt met een lak, waardoor deze een slijtvaste toplaag krijgt. Deze toplaag is min of meer ondoordringbaar, maar let op, niet geheel waterdampdicht.

Reiniging is erg makkelijk.
Door het gladde oppervlak kan vuil namelijk eenvoudig worden opgelost en verwijderd. De vloer mag beperkt worden gereinigd met een in water opgeloste speciaal reiniger. De laklaag kunt u vervolgens beschermen en onderhouden m.b.v. een polish. Een afgelakte vloer glanst meer dan een met olie ingewreven vloer. Hierdoor ziet u op een gelakte vloer kleine beschadigingen en oneffenheden iets beter. Zoals met veel producten speelt ook hier de kleur een rol. Op een donker oppervlak vallen vlekken en beschadigingen eerder op dan op een licht oppervlak. Er bestaan ook matte lakken. Een vloer die hiermee is afgelakt benadert het uiterlijk van een was/olievloer. Wij adviseren lak als afwerking bij aanwezigheid van kinderen en/of huisdieren, omdat was en olie vrij onderhoudsgevoelig zijn.

Parketvloer afwerken met olie

Een vloer kan ook worden afgewerkt met speciale vloerolie. Op de vloer worden 1 à 2 lagen olie aangebracht en ingewreven. De olie dringt tot diep in de poriën van het hout door en zorgt op deze wijze voor bescherming. Een olievloer moet worden onderhouden d.m.v. een nieuwe laag onderhoudsolie. Een voordeel ten opzichte van was is dat de aangebrachte onderhoudsolie vervolgens niet hoeft worden uitgeboend. Een geoliede vloer heeft een zeer natuurlijke uitstraling en krassen/beschadigingen tekenen zich nauwelijks af. Wel is het een feit dat een olievloer gevoeliger is voor vuil dan de hiervoor besproken typen afwerking.

Olie en Lakken: Ook is het mogelijk om een gekleurde vloer te lakken. Dit geheel naar wens van de klant. Eerst brengen we een (gekleurde) olie op het hout aan en poetsen deze uit. Daarna laten we de vloer 48 uur rusten. Dit om de olie in te laten werken in het hout en het hout te laten drogen. Daarna zullen er 2 lagen lak aan worden gebracht. Tussen 1e en 2e laag wordt nog wel gepolijst met een sleepnet voor de juiste uitstraling.

Belangrijke tips voor lakvloeren

•             De eerste 2 weken nadat uw vloer geschuurd en in de lak gezet is dient u het belopen van de vloer met vuile en natte schoenen te vermijden. Leg een rubberen schraapmat voor buiten en een droogloopmat voor binnen neer. Om slijtplekken in de toekomst te voorkomen raden wij u aan deze matten te laten liggen. De matten dienen beide op tijd gereinigd of vervangen te worden.

•             Na 2 weken moet u de vloer onderhouden met uw bijgeleverde onderhoudsmiddel. Gebruik geen andere producten en lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing.

•             Nadat de vloer weer droog is kunnen uw meubels met viltjes onder de poten gewoon voorzichtig worden teruggeplaatst.

•             Probeer met het onderhoud zover als het kan onder de meubels te komen, maar als dat niet helemaal lukt is dat geen ramp, omdat op die plekken de vloer toch niet belast wordt met vuil en vocht.

•             Mocht u in de toekomst behoefte hebben onderhoud producten dan kunnen wij deze voor u bestellen.

•             Gebruik in ieder geval nooit agressieve schoonmaakmiddelen of schoonmaakmiddelen die niet geschikt zijn voor houten vloeren.

Belangrijke tips voor olievloeren

•             De eerste 2 weken nadat uw vloer geschuurd en in de olie gezet is dient u het belopen van de vloer met vuile en natte schoenen te vermijden. Leg een rubberen schraapmat voor       buiten en een droogloopmat voor binnen neer. Om slijtplekken in de toekomst te voorkomen raden wij u aan deze matten te laten liggen. De matten dienen beide op tijd gereinigd of vervangen te worden.

•             Na 2 weken moet u de vloer onderhouden met uw bijgeleverde onderhoudsmiddel. Gebruik bij de eerste keer moppen de dubbele hoeveelheid zeep (zie bijvoegsel!).

•             Meubels ed. kunnen gewoon voorzichtig worden teruggeplaatst met ronde viltjes onder de poten.

•             Probeer met het zepen zover als het kan onder de meubels te komen, maar als dat niet helemaal lukt is dat geen ramp, omdat op die plekken de vloer toch niet belast wordt met vuil en vocht.

•             Mocht u in de toekomst behoefte hebben aan onderhoud producten dan kunnen wij deze voor u bestellen.

•             Gebruik in ieder geval nooit agressieve schoonmaakmiddelen of schoonmaakmiddelen die niet geschikt zijn voor houten vloeren.

Zo ziet u dat er slechts een verschil zit in het onderhoud en dat is het onderhoudsmiddel

Wij hopen dat u nog jaren van een prachtig natuurproduct zult genieten.