Vloerverwarming en een houten vloer

Veel mensen twijfelen er aan of dat het kan: een combinatie van vloerverwarming en een houten vloer. Maar dit kan zeker. Een houten vloer of parketvloer kan prima op vloerverwarming worden geplaatst.

Hierbij wordt er vaak gedacht aan 2laags en 3laags houtenvloer. Wanneer je de keuze wilt maken voor een vloerverwarming met een houtenvloer dan is dit de ideale combinatie.

De reden dat veel mensen twijfelen is, omdat hout een natuurproduct is en van nature reageert hout op vocht- en temperatuurverschillen. Dit wil zeggen dat het dan kan krimpen of kan uitzetten. Dit is ook een van de redenen dat veel mensen kiezen voor de verwarming met radiatoren. Dan kun je de kamer in korte tijd warm krijgen. Maar je hebt dan wel een flinke temperatuurschommeling, het kan dan ineens warm zijn. Maar als je vloerverwarming hebt dan kun je meer constant stoken. Er kunnen dan wel wat verschillen zitten in de temperatuur, maar dit is dan altijd maar een paar graden. De vloerverwarming geeft de warmte namelijk langzaam af. Een houten vloer is lekker om op te lopen en zeker wanneer hier eenmaal verwarming onder ligt, dan kun je op sokken of blote voeten door de woning lopen en dat is heerlijk comfortabel.

Welke vloerverwarming bij de houtenvloer?

Vloerverwarming en een houten vloer

Vloerverwarming en een houten vloer

Er kan bij de vloerverwarming worden gekozen uit de hoofdverwarming en de bijverwarming. Door foutieve voorlichting van bouw en cv installatiebedrijven maken veel mensen met een houten vloer de keuze voor de vloerverwarming als bijverwarming. Dit geeft volgens de installateur ook de minste problemen, alles onder het mom van “Het hout krijgt hierdoor namelijk niet de grootste schommelingen te verwerken en de verandering van temperatuur is ook een stuk geringer”.

Maar in werkelijkheid hebben we helemaal geen schommelingen met vloerverwarming, dit daar we veel constanter stoken. Er kan een onderscheid worden gemaakt in de warmwatersystemen, welke je in kunt zetten als hoofdverwarming en als bijverwarming. Er kan gekozen worden voor de natte systemen of voor de droogbouw systemen. Wanneer er voor de natte systemen wordt gekozen dan wil dat zeggen dat de waterleiding op de betonnen constructievloer ligt. Deze is dan ingegoten in de afwerkvloer. Maar bij de droogbouw systemen is het anders en dan ligt de leiding in een plaat van piepschuim. De meeste mensen kiezen voor de droogbouw systemen en dat komt omdat deze een hoger rendement hebben, maar ook omdat de opbouwhoogte van een droogsysteem lager is.

Vloerverwarming en een houten vloer, het kan samen

Steeds meer mensen komen er achter dat het echt kan, een vloerverwarming onder de houten vloer. Je moet je wel goed laten informeren welke houten vloeren je dan het beste kunt kiezen. Maar je kunt uiteraard genieten van een groot aantal voordelen. Hierdoor kun je net als bij andere vloeren profiteren van de voordelen die je van vloerverwarming hebt. De ruimte wordt gelijkmatig verwarmd en hierdoor kun je op de energiekosten besparen. Ben jij daar ook naar op zoek? Dan kun je die keuze nu maken. Wanneer je een nieuwe houtenvloer wilt laten leggen moet je je goed afvragen of je ook vloerverwarming wilt, want dit gaat in een moeite door. Tegenwoordig kun je eigenlijk bij alle vloeren kiezen voor deze vorm van verwarming, het is energiezuinig, de warmte wordt gelijkmatig verdeeld in de ruimte en daardoor heb jij een groot aantal voordelen en comfort in de woning.

bron: vloerverwarming.nl

Enkele tips van HOUT VAN HOUT;

  • Kijk hoe uw draagvloer is opgebouwd
  • Check of dat uw draagvloer is geïsoleerd en geventileerd
  • Kies indien mogelijk voor een traditionele opbouw van uw vloerverwarming
  • Laat bij ingefreesde vloerverwarming uw sleuven nooit dichten met egaline, tegellijm of snelcement
  • Denk aan het opstookprotocol (dit dient uw cv installateur door te voeren)
  • Bauwerk Parket heeft het hoogste rendement op vloerverwarming
  • Royal Dutch Floor en Habo bieden ook uitstekende vloeren voor vloerverwarming.
  • Laat uw houtenvloer altijd volverlijmen icm vloerverwarming, dit geeft het hoogste rendement
  • Indien het binnen uw budget past kies dan voor een product van Bauwerk Parket 

BAUWERK PARKET OP VLOERVERWARMING EN RC WAARDEN

UW VLOER

Met vriendelijke groet

Benno Broen
Meester Parketteur