De vrienden van hout

Tips en adviezen voor uw vloer

Om uw parketvloer zo goed en zo lang mogelijk in prima staat te houden, dient u zorgvuldig met de parketvloer om te gaan. Onafhankelijk van het type vloer (parketvloer, planken vloer of lamelparket) adviseeren wij de volgende preventieve maatregelen en tips op te volgen:

Vuil en zand werken als schuurpapier. Stofzuig (met de zuigmond in de borstelstand) daarom de parketvloer regelmatig of gebruik hiervoor een goede stofwisser.

Plaats bij ingangen, zoals bij voor- en achterdeuren en schuifpuien goede inloopmatten. Ik kan u Coral als de juiste inloopmat adviseren.

Let op bij inloop- en andere matten dat hierin geen zogenaamde weekmakers zijn verwerkt. Dit zijn bepaalde grondstoffen die schade kunnen toebrengen aan de afwerking van de vloer.

Plaats beschermingsmiddelen zoals viltjes onder tafel- en stoelpoten en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt en/of krassen kan veroorzaken; hiermee voorkomt u (ernstige) beschadigingen.

Pas op met schoeisel voorzien van naaldhakken: is de zool hieronder versleten, dan kunnen deze putjes in de vloer veroorzaken.

Bij een lage relatieve luchtvochtigheid kan het zinvol zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen om de houten vloer optimaal in conditie te houden. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid in huis sterk dalen en kunnen krimpnaden ontstaan.

Plaats plantenbakken met openingen en dergelijke nooit direct op de vloer, maar zet deze bijvoorbeeld op een schaal, zodat er geen water op de vloer kan lekken.

Indien u een houten vloer vochtig afneemt, moet dit altijd met een goed uitgewrongen doek of mop gebeuren. Neemt u de vloer te nat af, dan kan het hout plaatselijk extreem gaan uitzetten of kunnen er bij de naden verkleuringen ontstaan.

Laat ook nooit plassen water of ander vocht op de vloer staan, maar verwijder deze snel.