PurperhartPeltogyne venosa – Purperhart

Hoogte 38-45 m met tot 3,5 m hoge wortelaanlopen. De rechte cilindrische takvrije stam is (5-)12-15(-20) m lang en heeft een diameter van (0,4-)0,7(-1,0) m.

 

Groeigebied

Suriname en tropisch Zuid- en Midden-Amerika.

 

Bewerkbaarheid

Purperhart is door zijn hoge volumieke massa matig goed te bewerken. Bij rechte draad glad af te werken. Ook is het goed te draaien en te steken.

 

Houtbeschrijving

Het vaalbruine kernhout verkleurt aan het licht blootgesteld snel tot mooi paarsblauw. Om deze kleur zo goed mogelijk te behouden, dient men het hout goed van de lucht af te sluiten met was of met bepaalde vernissoorten. Werkt men het hout niet af, dan verkleurt de paarse kleur tot vuilbruin. Het spint is wit tot grijsbruin en is 30-60 mm breed.

 

Voornaamste Toepassing

Voornamelijk voor decoratiewerk, beeldhouw- en snijwerk, kleine meubelen, draaiwerk, betimmeringen, lijsten, knoppen en grepen, maatlatten, mesheften, leuningen, muziekinstrumenten, fluiten, dirigeerstokken, fineer enz. Purperhart is geschikt voor gebruik in de chemische industrie. In de landen van herkomst ook toegepast voor constructiehout kozijnen, ramen, balken, bedrijfsvloeren, water- en bruggenbouw, remmingwerken, scheepskielen, pallets enz.