Amerikaans NotenJuglans nigra – Noten

Het spinthout van Amerikaans noten is romig wit, terwijl het kernhout lichtbruin tot donker chocoladebruin is, soms met een paarsachtige gloed en donkerdere strepen. Amerikaans noten kan gestoomd worden geleverd om het spinthout donkerder te maken of kan ongestoomd blijven. De draad is gewoonlijk recht met soms een golvende of warrige draad, wat een aantrekkelijke en decoratieve tekening geeft.

 

Groeigebied

De oostelijke Verenigde Staten, maar hoofdzakelijk geëxploiteerd in de staten van het midden. Een van de weinige Amerikaanse houtsoorten die zowel geplant worden als zich op natuurlijke wijze voortplanten.

 

Bewerkbaarheid

Amerikaans noten is met de hand en machinaal gemakkelijk te verwerken. Het laat zich goed spijkeren, schroeven en lijmen. Het is goed te beitsen en te verven en kan tot een uitstekende afwerking worden gepolijst. Het droogt langzaam en vereist een zorgvuldige behandeling om droogverlies door kunstmatig drogen te voorkomen. Notenhout heeft een goede dimensionale stabiliteit.

 

Houtbeschrijving

Noten is een taai, hard timmerhout met een middelmatige relatieve dichtheid, matige buig- en kniksterkte en een lage stijfheidwaarde. De classificatie voor stoombuigen is goed.

 

Voornaamste Toepassing

Meubilair, kasten, architecturaal binnentimmerwerk, hoogwaardig timmerwerk, deuren, vloeren en betimmering. Veel gebruikt voor toepassingen in contrast met lichter gekleurd hout.