Hard Maple – Acer saccharum, Acer nigrum

Het spinthout van Hard Maple is romig wit met een lichte roodachtige bruine gloed en het kernhout varieert van licht tot donker roodachtig bruin. De hoeveelheid donkerbruin kernhout kan aanzienlijk variëren naar gelang het groeigebied. Zowel het spinthout als het kernhout kan mergvlekken vertonen. Het hout heeft een dichte, fijne nerf en heeft gewoonlijk een rechte draad, deze kan echter ook een warrig (curly), golvend (fiddleback) of “genoest” (birds-eye maple) zijn.

Hard Maple

Maple

Groeigebied

De oostelijke Verenigde Staten, voornamelijk de staten aan de Atlantische kust en in het merengebied. Een boom die de voorkeur geeft aan koude weersomstandigheden en een noordelijk klimaat.

 

Bewerkbaarheid

Hard Maple droogt langzaam met een grote krimp, waardoor het onderhevig kan zijn aan variatie in volume. Voorboren wordt aanbevolen bij spijkeren en schroeven. Indien met zorg behandeld, laat het zich goed bewerken en draaien, geeft bevredigende resultaten bij lijmen. Met beitsen en polijsten kan een uitstekende afwerking worden verkregen.

 

Houtbeschrijving

Het hout is hard en zwaar, met goede sterkte-eigenschappen, met name de hoge schuur- en slijtageweerstand. Het is tevens goed geschikt voor stoombuigen.

 

Voornaamste Toepassing

Vloeren, meubilair, betimmeringen, keukenkasten, werkbladen en tafelbladen, fijn timmerwerk: trappen, trapleuningen, lijsten en deuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.