Habo -tapis parket vloeren

Parketfabriek Albers is de specialist als het gaat om het produceren van HABO traditioneel tapis parket.

Albers parket - HABO tapis parket leggenEen tapis gelegde parketvloer is de meest traditionele manier van parket leggen.

Tapis bestaat uit 6 of 9 mm dikke massieve parketdelen. De 9mm wordt ook wel Bourgogne genoemd. Tapis parket wordt door middel van lijmen en vernagelen vast gelegd op een vooraf geplaatste tussenvloer van eiken mozaïek parket of MDF platen.

De eiken mozaïek parket tussenvloer ligt eveneens vast verlijmd op de originele zandcement of anhydriet dekvloer. MDF platen worden toegepast op een houten draagvloer, deze worden geschroefd. Deze ambachtelijke legwijze wordt voornamelijk in Nederland, België en Frankrijk toegepast en bestaat al meer dan 150 jaar. Tevens staat tapis parket bekend als de meest stabiele en betrouwbare methode van parketleggen.

Tapis parket kan in vele patronen gelegd worden zoals:
* Strook patronen * blok patroon * visgraat patroon * versaille patroon * hongaarse punt * Boekdelen en nog veel meer.

Opbouw Tapis parket bij een Houten draagvloer:

Bij een houten draagvloer beoordelen we allereerst de draagkracht, vering en vlakheid van de delen. Bij geschotelde delen gaan we deze eerst vlak schuren, ook zullen losse delen worden vastgeschroefd. Is de draagvloer vlak dan maken we een tussenvloer, hierbij maken we gebruik van MDF plaatmateriaal van 12 mm. Deze platen zullen dwars of diagonaal op de draagvloer worden gemonteerd door middel van schroeven. Eventueel kan er nog een 4 tot 7 mm dikke isolatie worden toegepast. Vervolgens worden de naden geschuurd om hoogte verschillen en oneffenheden te voorkomen. Nu is het tijd om het parket tapis te gaan verleggen, dit gebeurt door middel van verlijmen en vernagelen van de parket delen. 12 uur na het leggen kan de tapis verlegde parket vloer worden geschuurd middels 4 schuurgangen. De eerste schuurgang is P40 (grof) en maakt de vloer vlak en vrij van lijmresten. De tweede schuurgang is P80 (middel) en verwijdert de grissen van de vorige en grove schuurgang weg. Vervolgens worden de spijkergaatjes en naadjes gevuld met een menging van voegenkit en het fijne schuurstof van de vloer. Na dat deze droog is word het parket wederom geschuurd met P120 (fijn) en vervolgens gepolijst met Mirka P100 (fijn).  Pas nu kan men het tapis parket afwerken met een lak of hardwax. Voor olie of een kleurlaag moeten we eerst het hout nog gaan activeren middels intensiefreinigen.

Opbouw Tapis parket bij een Zandcement / anhydriet draagvloer:

Bij een zandcement draagvloer beoordelen we eerst de vlakheid. Bij een niet vlakke vloer gaan we eerst egaliseren. Is de ondergrond vlak dan maken we een tussenvloer, hierbij maken we gebruik van een eiken mozaïek parket van 10 mm. Dit Mozaïek parket zullen we rechtstreeks verlijmen op de zandcement vloer. Vervolgens word de gehele vloer geschuurd om hoogte verschillen en oneffenheden te voorkomen. Nu is het tijd om het tapis parket te leggen, dit gebeurt door middel van verlijmen en vernagelen van de tapis parket delen. 12 uur na het leggen kan de tapis verlegde parket vloer worden geschuurd middels 4 schuurgangen. De eerste schuurgang is P40 (grof) en maakt de vloer vlak en vrij van lijmresten. De tweede schuurgang is P80 (middel) en verwijdert de grissen van de vorige en grove schuurgang weg. Vervolgens worden de spijkergaatjes en naadjes gevuld met een menging van voegenkit en het fijne schuurstof van de vloer. Na dat deze droog is word het parket wederom geschuurd met P120 (fijn) en vervolgens gepolijst met Mirka P100 (fijn).  Pas nu kan men het tapis parket afwerken met een lak of hardwax. Voor olie of een kleurlaag moeten we eerst het hout nog gaan activeren middels intensiefreinigen.

Tegelvloeren of andere ondergronden worden altijd op locatie bekeken en vooraf beoordeeld.